עבריין או סתם נהנתן? על תדמית ופשע מאורגן
תדמית היא עסק בעייתי. יש לי חבר שעובד באחר ממשרדי יחסי הציבור הגדולים בארץ. הבוס שלו, איש עם רקורד די מרשים, אמר לו פעם שהוא לא מתעסק בעובדות. הוא מתעסק בתדמית. לעובדות אין ממש קשר לעניין. זה גם מה שהוא אומר ללקוחות.
השבוע התפרסמה באחד במקומוני השרון המתחרים למקומון שלי כתבה גדולה על עבריין גדול לא פחות. רק שזה לא היה כתוב שם – כלומר, אם לא הגעתם לכתבה מצוידים בידע שמדובר באיש שנחשב לאחד מבכירי העולם התחתון, לא היה לכם סיכוי גדול להבין את זה לבד. הכתבה הייתה סוג של שיר הלל לאיש, לאורח חייו הבריא (הוא מקפיד על גזרה, התאמן עד לא מזמן בחדר כושר, ומעדיף לשתות מים מינרליים), לאופיו העדין והביישן וכו'. שאלה קשה? ביקורת? קצת ארכיון על פועלו? אין. בפסקה אחת יש אזכור לעובדה שהאיש ישב בכלא (על מה? למה? כמה זמן? לא יודעים, לא כתוב), והוא גם מתייחס בביטול לרכילות ולשמועות עליו. מידע חדש? משהו שיפיל אותנו מהספה על ערימת עיתוני השבת? ובכן, הוא אוהב מאוד נשים יפות.
לא בפוקוס
זו לא עיתונות. אולי יחצנות, אולי חובבנות, ומילים אחרות עם אותה סיומת. בדיון סוער על חומוס לא רע העלינו תרחישים לגבי התהליך שעברה הכתבה. התחנונים לראיון בלעדי, ההסכמה לעמוד בכל תנאי המרואיין – בלי שאלות על נושאים מסוימים, אולי אפילו העברת הכתבה לעיונו לפני הפרסום.
הבעיה היא שזה משליך על כל מי שבמקצוע. קל לשבת ולבקר את המתחרים, לטפוח לעצמך על השכם ולהיות מרוצה שהרף אצלך במערכת גבוה יותר. אבל בסופו של דבר הנזק מצטבר פוגע בעיתונות המקומונית באשר היא. הקורא הסביר לא זוכר בדיוק מה הוא קרא איפה, ולא באמת יודע להבדיל לרוב בין על, צומת וזמן השרון. לא משנה איזה עיתון חוטא, כולנו נגררים למטה יחד איתו, העיתונים לא מבודלים מספיק כדי שהקורא יידע לומר מי איכותי ומי סתם פח. ועוד נקודה – המרדף אחרי המילה "בלעדי" על השער הוא מבורך, אבל גורם לנו לאבד לפעמים פוקוס ולוותר על המהות. אם הישגנו שער בלעדי עם מרואיין נחשק, שלא אומר כלום מעל דפי העיתון, לא עשינו הרבה, בסופו של דבר.
הפירמידה הפוליטית-חברתית-כלכלית.האנשים ה"מהוגנים".התדמית היא שהפשע המאורגן זה רק אבוטבול,פרינייאן,רוזנשטיין,לאקי לוסיאנו,מאייר לנסקי ,אל קפון ,ודומיהם.
דוגמאות וציטוטים:
Don't worry,don't worry.Look at the Astors and the Vanderbilts.All those big society people.They were the worst thieves.And now ,look at them.It's just a matter of time.
Meyer Lansky.
מאייר לנסקי אומר, שהזמן "מלבין" את הפשעים שנעשו ע"י הסבא.כך שהנכד,הוא כבר איש "מהוגן".
שאלו פעם את "Lucky" Luciano:האם הית משנה משהו בחיים שלך,אם הייתה נתנת לך ההזדמנות לשנות?אתה יודע מהו אמר?
A reporter who tracked him down in the twilight of his life asked if he would do it all again. "I'd do it legal," Lucky replied.
"I learned too late that you need just as good a brain to make a crooked million, as an honest million. These days, you apply for a license to steal from the public. If I had my time again, I'd make sure I got that license first."
אמרו לאל קפון : אתה פושע ועבריין.רוצח.גובה דמי חסות.אל קפון השיב: אני איש עסקים.מכיוון שאני מתחרה עם אנשי העסקים האחרים(האליטה,הממשלה,ה"מהוגנים" הנמצאים בעמדות המפתח הממשלתיות והעסקיות)אז יוצאים נגדי.כי ….בסך הכל השיטה של ה"מהוגנים",היא הקפיטליזם.בשם הקפיטליזם ,הם עושים את מה שאני עושה.לדוגמא:מכירת נכסי ציבור לבעלי ההון בנזיד עדשים,והפיכת העובדים והאזרחים לעבדים מודרנים.Racketeering לשמו,בחסות החוק.
Capitalism is the legitimate racket of the ruling class”
Al Capone
When I sell liquor, it's called bootlegging. When my patrons serve it on Lake Shore Drive, it's called hospitality.
Al Capone
If one looks into the genealogies of many "old families", one discovers episodes
of slave trafficking, bootlegging, gun running, opium trading, falsified land
claims, violent acquisition of water and mineral rights, the extermination of
indigenous peoples, sales of shoddy and unsafe goods, public funds used for
private speculations, crooked deals in government bonds and vouchers, and
payoffs for political favors. One finds fortunes built on slave labor,
indentured labor, prison labor, immigrant labor, female labor, child labor, and
scab labor — backed by the lethal force of gun thugs and militia. "Old money" ,
is often little more than dirty money ,laundered by several generations of
possession.
Michael Parenti .
הנה סיפור קטן מהספר The City of God של Augustine.
In his book The City of God, he used the tale of Alexander the Great and the captured pirate to remind Romans that they, too, manipulated the language in order to mask the similarities between themselves and their enemies. Alexander was reported to have queried a captured pirate, "What's your idea, in infesting the sea?' to which the pirate responded, 'The same as yours, in infesting the earth. But because I have a tiny craft, I'm called a pirate. Because you have a mighty navy, you're called an emperor.' As Augustine put it pithily, 'Remove justice, and what are kingdoms but large scale gangs of criminals?' His earlier training as a professional rhetoric enabled Augustine to recognize the power of words like 'enemies', and the visceral emotions which the word 'pirate' was intended to elicit in the audience. He saw the ways in which language could be used systematically and deliberately to dehumanize those whom the powerful seek to destroy. In The City of God he pointed out that political leaders consistently employed such loaded terms when they wished to soften up the public to accept the need for war. By publicizing such rhetorical techniques, known in the modern world as propaganda, Augustine hoped that Christians would learn to recognize the ploy, to see through the propaganda, and to refuse the uncritical allegiance to the state which such language aimed to produce.
http://www.billstclair.com/blog/comment/reply/3440?quote=1
Without justice, what are kingdoms ,but great robber bands? What are robber bands, but small kingdoms? The band is itself made up of men. Is ruled by the command of a leader, and is held together by a social pact. Plunder ,is divided in accordance with an agreed upon law. If this evil increases by the inclusion of dissolute men to the extent that it takes over territory, establishes headquarters, occupies cities, and subdues peoples, it publicly assumes the title of kingdom! This title is manifestly conferred on it, not because greed has been removed, but because impunity has been added. A fitting and true response was once given to Alexander the Great by an apprehended pirate. When asked by the king what he thought he was doing by infesting the sea, he replied with noble insolence, "What do you think you are doing by infesting the whole world? Because I do it with one puny boat, I am called a pirate; because you do it with a great fleet, you are called an emperor."
St. Augustine,
The City of God,
Book IV, Chapter 4[/quote]
אתה חוזר שוב ושוב לאותה טעות בסיסית. אתה מניח שאני נאיבי לחלוטין, שאני לא מודע למה שאתה רואה כל כך בבהירות.
אתה לא חושב על האפשרות שאולי גם אתה רואה תמונה חלקית. אני מסכים – יש המון בעיות, המון מקרים של אינטרסים לא כשרים וכו' וכו'. ומצד שני, יש גם עורכים וכתבים עם יושרה ואתיקה, ויש חשיפות משמעותיות, וידיעות שמשפיעות ברמות שונות על המציאות. ראיתי את זה בידיעות אחרונות, ואני רואה את זה עכשיו, את שני המרכיבים. אני חושב שאני רואה תמונה מורכבת יותר, בזמן שאתה רואה משהו מאוד דיכוטומי. מה גם שבמקום שבו אני נמצא עכשיו, אני קובע את הרף ואת הרמה, עם גיבוי מלא של הבוסית. כך שלפחות בחלקת אלוהים הקטנה שלי דברים עובדים קצת אחרת, ואני משוכנע שזה נכון לגבי הרשת כולה. שוב – לא ברמה אידיאל אוטופי נאיבי, אלא ברמה מציאותית פרגמטית.
ביומי הראשון בעיתון לימדו אותי את הכלל הבא: אל תיתן לעובדות להרוס כותרת טובה. לקח לי כמה שבועות להבין שלא מדובר בבדיחה.
ואני ממש מתאפק לא להפציץ אותך בדוגמאות לכותרות ראשיות כוזבות במודע, לפוליטיקאים בכירים שהפכו ל"אתרוגים" בגלל אינטרסים של המו"ל, להעדפת סיקור של מקורבים, ועוד ועוד.
ואני שוב אומר, בלי שום כוונה לפגוע, שאני נדהם מכך שאתה היית שם ופשוט לא ראית.
העניין הוא שלא מדובר, עדיין, במצב נפוץ כל כך, לפחות לא בארגוני התקשורת המסורתיים. במקום שבו אני נמצא עכשיו זה אירוע נדיר, וגם כשיש חריקות הן בשוליים, לא בסיפורי השער או באייטמים החשובים. לא נאלצתי "להרכין ראש" כאן בינתיים.
הניסיון לצבוע הכל בשחור הוא בעייתי, ולזה בדיוק התייחסתי. אני מסתכל על המתחרים שלי ורואה קריטריונים אחרים לגמרי, שלא קיימים אצלנו, לשמחתי. אבל התפיסה הרווחת היא ש"כולם מושחתים".
לא טענתי שהמצב בעולם טוב מהמצב בישראל.
התקשורת העולמית כולה הולכת ומידרדרת, ואתרי החדשות רק מאיצים את העניין.
ואני ממש לא קדוש. כשהבוס מורה לי לפרסם בענק סיפור שפרסומו מנוגד לאתיקה העיתונאית – אני מרכין את הראש ומציית.
נו, ההתנשאות שלך לא מפתיעה אותי. החשיבה הזו, על עיתונות עצמאית ונטולת אינטרסים בעולם הרחב, מול העיתונות המושחתת לגמרי שיש כאן, היא נאיבית וילדותית. כמו כל חשיבת שחור-לבן. בכל מקום יש אינטרסים שמניעים את העיתונות, שנמצאת בבעלות פרטית, מה לעשות. העניין הוא המינון, ורף האתיקה שנשמר.
התמימות שלך מדהימה אותי כל פעם מחדש. אתה באמת לא מודע לאינטרסים הכלכליים והאחרים העומדים מאחורי כה הרבה כתבות בעיתון.
זה הופך אותך לאדם מקסים, אבל אני חושש שתמימות לא מתאימה למקצוע העיתונאי.
חולק עליך. מאוד קל להשמיץ את כל העיתונים באשר הם, אבל בסופו של דבר אני חושב שהעיתונים בארץ שומרים על סטנדרטים סבירים, לפחות הארציים. לא מושלם, רחוק מאוד מאידיאלי, אבל עדיין לא הידרדרות.
לרגע חשבתי שאתה חונכת על ברכי הניו יורק טיימס. אבל אז נזכרתי שפעם עבדנו יחדיו בצהובון של המדינה. כמעט כל העיתונים בארץ הם בושה לעיתונאיהם וחרפה למקצוע.