אף ינשוף לא יבוא

ומה אם בסוף לא יהיו הרפתקאות, מה אם בסוף החיים משעממים, מה אם בסוף היא סתם תהיה ״מוגלגית משעממת״, כמו האנשים בעולמו של הארי פוטר שאין להם כוחות קסמים. סאחים, נו. 

כל הילדים שלי תהו לגבי העניין הזה של לגדול, כל אחד בדרכו, כל אחד עם החששות שלו. לפעמים אני מזדהה איתם יותר מדי, עם דגש על אלמנט הארי פוטר. יותר מדי ספרים, סרטים וסדרות טלוויזיה מציגות מודל שאי אפשר להתחרות בו. אם לא תוכל להיות קוסם שעל הדרך גם נועד להציל את העולם, מה נשאר? ראיית חשבון? 

גם אני קראתי את הספרים האלה כשהייתי ילד, מחפש למצוא קצת היגיון וקסם בעולם. את ה-חברים שלי מצאתי רק בשלב מאוחר של התיכון, וגם הם היו גיקים חובבי פנטזיה ומדע בדיוני כמוני. אבל רק השיחות עם הצאצאים סגרו לי מעגל ועזרו לי להבין את המהות של ההבטחה שהיתה גלומה בספרים שכל כך אהבתי.

הארי פוטר לא צריך לחפש הרפתקאות בכוחות עצמו. הינשוף שמגיע עם הזמנה להוגוורטס עושה את זה בשבילו, ומתעקש גם כשהמשפחה המאמצת שלו מתנגדת. לוסי נכנסת לארון ומוצאת את נרניה, את בילבו גוררים להרפתקה קוסם וחבורת גמדים, ועוד ועוד. 

וזה התפר הגס בין הילדות לבגרות. הפנטזיה המנחמת היא על הצלה מבחוץ, על משהו שלא רק ייקח אותך אל ההרפתקה והסכנה שאתה מפחד לצעוד לקראתן לבד, אלא גם יוכיח לך שאתה אחר, מיוחד. הארי פוטר הוא היחיד שיכול לעצור את וולדמורט, לוסי ושאר בני משפחת פיוונסי מגלים שהם המלכים המיועדים של נרניה, בילבו הוא המפתח להבסת הדרקון והשבת האוצר. זו הבטחה שכל ילד קצת רגיש, או קצת בודד – גם אם רק בלב – לא יכול לעמוד בפניה. אני אשב ואחכה פה והחיים יעשו את שלהם.

ואז מגיע הרגע שבו אתה מבין ששום ינשוף לא יגיע. אתה מגלה את האנשים שטוב לך איתם, אתה מגלה את המקומות שבהם אתה יכול להעז ולבדוק. אם יש משהו שקרוב להזמנה מהוגוורטס בישראל זה צו ראשון, ששולף אותך מהקונכייה המוגנת שלך ומכריח אותך להתמודד. זה לא תמיד נעים או יפה, אבל יש בזה ערך ומהות. ועדיין, לפעמים, מתחשק לי לשמוע משק כנפיים מרטיט שכמות מחוץ לחלון. 

תגים: , , , , ,

אודות noamres

אבא לשלושה ילדים מדגם משובח. פעם עיתונאי, היום בהייטק. גיק, לא אוהב מלפפונים וקישואים

4 תגובות ל-“אף ינשוף לא יבוא”

  1. arikbenedekchaviv אומר:

    לא יודע אם קראת את "ארץים" בתרגום עברי שלא מגיע לקרסולי המקור האמריקאי של אורסולה לה-גויין EarthSea/ קראת רק את השלישייה הפותחת, כל אחד רומן גדול בפני עצמו. ילדות-בגרות-זקנה
    זו ביאוגרפיה של רב המג "נץ מצוי" או בשמו האמיתי – הסודי "ג'ד" [אולי גד Ged]' בו יש תשובה מעמיקה, באמת, באמת, כי ספריה של לה גווין מבוססי אידיאוליה של הסביבה, חיבור עם הטבע, למידת שפת הטבע. אין בה הרבה חיבה לטכנולוגיה או למדע, בטח לא בתפיסה המערבית. דווקא אצלה, הילד שמעז, דוד המלך האמיץ והטיפש – זו התשובה, לא "כוח חיצוני".
    ולסיכום, אצל לה-גווין, אתה תמיד מי שאתה נועדת להיות, יכול להיות שלא "תגיע לשם", אז תהיה מכשפת כפר נבערת.

    • רוית אומר:

      מכשפת כפר נבערת זה טוב או רע?

      • arikbenedekchaviv אומר:

        נשאל את אורסולה – היא תגיד לך שזה מעולה, כי היא במקום הנכון בזמן הנכון, אבל הרבמג משביח את ברכותיה לאותה שנה כי עזרה לו. נבערת הוא מצב אובייקטיבי, בעולם הירארכי מובהק, להיות נבער כמעט היה גורלו של הנץ.

      • רוית אומר:

        תודה נרגעתי.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: