אינדיאנים בנט ופורנו או למה אני עדיין אוהב לקרוא ספרים
לאחרונה, הספר שאני קורא מנצח את הפיתויים האחרים. סדרות טלוויזיה בנטפליקס, סרטים, טוויטר ופייסבוק בטלפון – כולם מפסידים בקרב על הזמן שלי. לא מדובר בניצחון טריוואלי. קריאה נותרה עסק תובעני בעולם שהולך ומתאים את עצמו לפגמי האופי שלי, לשאיפה למיידי ונוח לעיכול.
"הבן" מאת פיליפ מאייר גרם לי לחשוב מדוע בעצם אני עדיין קורא. "כשהייתי בגילך, לטלוויזיה קראו ספרים," אומר הסב לנכדו ב"הנסיכה הקסומה". הוא חצי צודק. כשהייתי ילד זו הייתה האופציה הבידורית המרכזית בעולם נטול אינטרנט שבו ערוץ טלוויזיה אחד. אבל זה לא כל הסיפור, בטח שלא כיום.
אני קורא את "הבן" לא משום שהוא מבדר, אלא כי הוא מטריד. הספר הוא אפוס רחב יריעה על אודות משפחה טקסאנית. בראשה ניצב הפטריארך ומייסד השושלת, איליי מק'אלה, שכנער נחטף בידי אינדיאנים וגדל כאחד מהם שלוש שנים. אבל העלילה אינה אלא תירוץ. אלה תולדות אמריקה, לא ארה"ב של דמוקרטיה וחופש לכול, אלא אומה קפיטליסטית שנוסדה על בסיס אלימות וגזענות ורצח עם.
כל זה טוב ויפה, אבל למה אני צריך להקדיש כל כך הרבה זמן כדי לקרוא את כל זה ברומן רחב יריעה? מן הסתם יש איזו הרצאת טד שתתמצת עבורי את המידע ב-15 דקות. כשהייתי בצבא פגשתי בחור מרתק, מתנחל אינטליגנטי וימני ("החבר'ה של כהנא לא קיצוניים כמו שמציגים אותם") להפליא. "אני לא קורא פיקשן," הוא אמר, "רק ספרי מדע והיסטוריה. אין לי עניין בסיפורים ושקרים. אני רוצה את האמת."
אבל ספר טוב הוא האמת. הספר שאני קורא מכריח אותי ללמוד ולהכיר את הדמויות. הוא עובר בין שלבים שונים בחייהן, בין שנים ודורות, וגורם לי להבין מה מניע אותן. הפרקים על חייו של איליי בקרב האינדיאנים הם קצת "שוברים שתיקה" אבל משתי הזוויות – הזוועות שהאינדיאנים מבצעים בלבנים ולהפך. שני הצדדים לא מבינים זה את זה וטובחים זה בזה בדרכים איומות. וכשבפרק הבא איליי הוא גבר בוגר, איל בקר ונפט שלא בוחל בשום אמצעי כדי להשיג את מבוקשו, קשה לשפוט אותו, קשה לא להבין אותו.
קראתי וחשבתי על המציאות שלי כאן, על חוסר התקווה והאלימות בין שני עמים, התנהלות שנראית כמו גזירת גורל במפגש בין בני אדם משבטים שונים. מאמר או תוכנית טלוויזיה היו גורמים לי למחשבה דומה לכמה דקות, אבל בניגוד לספר, הם לא היו מצליחים לגעת ברגש באופן שמייצר שינוי תודעתי שמחלחל לאיטו.
זה דומה להבדל שבין צפייה בסרט פורנו קצר ובילוי לילה שלם עם אישה שאני אוהב. אפשר לקלוט את המידע, להבין את העיקרון, אבל לא לחוש את הדבר עצמו. כשאני קורא ספר הוא דורש ממני התמסרות והבנה מוחלטות, ומנגד לא מספק לדמיון שלי תבניות שיגבילו אותו בדמות תמונות או פסקול. "הבן" גורם לי להבין את אמריקה של טראמפ וישראל של בנט טוב יותר מעוד טור רהוט ב"הארץ", וחשוב מזה, הוא גורם לי להבין את עצמי ואת איך שאני מרגיש מול כל אלה. לספר יש מתחרים צעירים, חזקים ומהירים יותר, בתחום אספקת המידע. כשזה מגיע לרגש, הוא עדיין בודד בפסגה.
5 תגובות ל-“אינדיאנים בנט ופורנו או למה אני עדיין אוהב לקרוא ספרים”
Trackbacks/Pingbacks
- 25/11/2018 -
- 24/09/2017 -
תודה על הרשימה הנפלאה. מצבם של האינדיאנים בארה"ב של ימינו הוא בכי רע. גם ההיסטוריה שלהם שוכתבה לגמרי וזה נורא. רק בשנים האחרונות נכתבה ספרות הנוגעת בהיסטוריה שלהם. שם אין הנחות. האמת הצרופה יוצאת לאור. ואילו ספרי ה non fiction נכתבו על ידי המנצחים….
קריאת ספרי fiction היא דרך אחת להיחשף לאמת. להתרגש, לחשוב, ולראות את האקטואליה בפרספקטיבה אחרת !
אוי כמה שאני מזדהה. גם עם כל מה שמתחרה על הזמן שלנו. וגם עם דעתך על ספרים ומה שזה עושה לנו. בזמנו בלעתי את יומנה של שפחה (אטווד היא פשוט סופרת מופלאה) , וראחרי שראיתי את הסדרה רצתי שוב לספר.
פעם נתתי ספר לילד שלי. ספר שבסופו הזלתי דמעות. ואז לילה שלם התהפכתי איך נתתי לו כזה ספר. ואז הוא בא אלי בגרון חנוק ואמרתי לו. אתה תקרא הרבה ספרים. כמוני. וזה נדיר למצוא ספר שככה תופס אותנו. אבל זה כל כך שווה את הזמן שלנו.
נהניתי לקרוא את רשימתך.
אני חובבת ספרים מושבעת.
לאחרונה קראתי ספר מרתק שגם נוגע במתחים בתוך החברה האמריקאית בין הילידים ללבנים, בין הלבנים לשחורים, ובתוך החברה הלבנה.
Noah Gordon: Shaman. נכנסתי עמוק לתוך העלילה. מומלץ בחום.